Activiteiten

Deze werkgroep organiseert regelmatig allerlei activiteiten gericht op zowel het publiek als op de eigen vereniging. Dat kunnen uiteenlopende bezigheden zijn zoals excursies, lezingen en allerlei andere zaken die met onze natuur te maken hebben.

Beheer

De werkgroep beheer is elke 2e en 4e zaterdag in de maand druk bezig met het onderhouden van de heemtuin. Schoonmaken van de vennen, oogsten op de akkers, snoeiwerkzaamheden, maaien en plaggen zijn daarbij slechts enkele voorbeelden.

Bijen

In de bijenstand staan enkele bijenkasten. Het onderhouden daarvan en de zorg voor het welzijn van de honingbij gebeurt door enkele imkers. Op elk moment van het jaar zijnĀ  er wel dingen die gedaan moeten worden om een sterk en gezond bijenvolk te houden.

Communicatie

Communicatie is een belangrijk onderdeel om de inwoners van Malden en omgeving op de hoogte te houden van de heemtuin. Enkele malen per jaar verschijn het blad ‘De Heemrank’ en ook de website, facebook, en instagram zijn belangrijke communicatiemiddelen.

Educatie

De heemtuin leent zich bij uitstek voor natuuronderwijs en -beleving. Al meer dan 30 jaar worden natuurlessen gegeven aan de basisscholen in de gemeente Heumen. Enthousiaste leden ontvangen leerlingen uit onder-, midden- en bovenbouw. De begeleiders worden hiervoor regelmatig bijgeschoold.

Kruidentuin

Iedere donderdagochtend wordt gewerkt aan het onderhoud van de perken, het beheer van de planten en het schoonhouden van de paden. In de winter ligt het werk grotendeels stil, maar zodra het weer het toestaat wordt de werkgroep weer actief

Moestuin

Al vroeg in het jaar worden de eerste gewassen gezaaid en geoogst, ook wordt veel pootgoed in april in de grond gezet. Met ongediertebestrijding wordt terughoudend omgegaan, dit zorgt ervoor dat er veel insectensoorten een kans krijgen in de moestuin

Rondleidingen

Het is mogelijk om onder deskundige leiding een rondleiding te krijgen, dit kan persoonlijk of per groep. De deelnemer krijgt zo een goed beeld over de geschiedenis en de verscheidenheid van de heemtuin.

Techniek

Op het terrein staan twee bebouwingen; het heemhuis en de bijenstal. Daarvoor moet regelmatig onderhoud worden gepleegd. Ook het vele gereedschapĀ  vergt onderhoud. Soms gaat er iets kapot of moet er wat vervangen worden, hiervoor is de werkgroep techniek, die bovendien nog veel meer klusjes aanpakt.

Zomeravond

In de zomer als de dagen lang zijn is het mogelijk om ‘s avonds beheerwerk uit te voeren, vooral voor die mensen die moeilijk op zaterdag kunnen helpen, biedt dit een mooie gelegenheid om een bijdrage te leveren aan de heemtuin.